Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Quiche ze szpinakiem i serem
50 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- 200 g sera Edamskiego
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Jak zrobić quiche ze szpinakiem i serem
- Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, żółtko, sól i wyrobić ciasto.
- Rozwałkować i przenieść do naczynia żaroodpornego lub formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. ( Przed włożeniem do piekarnika można wsypać na ciasto fasolę lub groch, żeby po upieczeniu przylegało do formy)
- Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.
- Jeśli obciążaliśmy ciasto fasolą, należy ją zdjąć i wyrzucić. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze