Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ramen
30min
średni
02.11.2023
Japońska zupa ramen to przysmak doceniany przez wielu amatorów kuchni azjatyckiej. Nasz przepis na ramen bazuje na bulionie wołowym i polędwicy, a dzięki aromatycznym dodatkom nabiera charakteru i pikantnej nuty.
Spis treści:
Składniki
- 3 gniazda (około 200 g) makaronu ryżowego/sojowego wedle uznania
- 1l bulionu wołowego
- imbir wielkości kciuka, pocięty w drobne paseczki
- pęczek cebuli dymki, białe części pokrojone grubo, zielone posiekane
- 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw
- 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w drobne plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 steki z polędwicy (ok 400 g), bez tłuszczu i cienko pokrojone
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
Jak zrobić ramen
- Wstaw wodę, wrzuć makaron do miski.
- Wlej bulion do garnka, wrzuć kawałki imbiru, cebulę, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok 5 minut
- Gdy woda się zagotuje, zalej nią makaron i pozostaw w wodzie na 3 minuty (chyba, że na opakowaniu napisane jest inaczej), a następnie odcedź.
- Do garnka dodaj chilli, sos sojowy i połowę oleju sezamowego i gotuj jeszcze około 2 minuty.
- Tymczasem rozgrzej pozostały olej w woku. Wrzuć wołowinę i smaż na dużym ogniu przez około 1 minutę, aż zmieni się kolor. Dolej sos ostrygowy.
- Nałóż makaron do miseczek, zalej wywarem i dodaj wołowinę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze