Ramen

Przepis na Ramen
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Japońska zupa ramen to przysmak doceniany przez wielu amatorów kuchni azjatyckiej. Nasz przepis na ramen bazuje na bulionie wołowym i polędwicy, a dzięki aromatycznym dodatkom nabiera charakteru i pikantnej nuty.

Składniki

  • 3 gniazda (około 200 g) makaronu ryżowego/sojowego wedle uznania
  • 1l bulionu wołowego
  • imbir wielkości kciuka, pocięty w drobne paseczki
  • pęczek cebuli dymki, białe części pokrojone grubo, zielone posiekane
  • 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w drobne plasterki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 steki z polędwicy (ok 400 g), bez tłuszczu i cienko pokrojone
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego

Promocje na składniki

Jak zrobić ramen

  1. Wstaw wodę, wrzuć makaron do miski.
  2. Wlej bulion do garnka, wrzuć kawałki imbiru, cebulę, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok 5 minut
  3. Gdy woda się zagotuje, zalej nią makaron i pozostaw w wodzie na 3 minuty (chyba, że na opakowaniu napisane jest inaczej), a następnie odcedź.
  4. Do garnka dodaj chilli, sos sojowy i połowę oleju sezamowego i gotuj jeszcze około 2 minuty.
  5. Tymczasem rozgrzej pozostały olej w woku. Wrzuć wołowinę i smaż na dużym ogniu przez około 1 minutę, aż zmieni się kolor. Dolej sos ostrygowy.
  6. Nałóż makaron do miseczek, zalej wywarem i dodaj wołowinę.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.