Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Rigatoni zapiekane z bakłażanem
50 min
średni
02.11.2023
Rigatoni zapiekane z bakłażanem to smakowita zapiekanka makaronowa, z makaronem w kształcie rurek i sosem pomidorowym, z dodatkiem bakłażana, zapiekana pod kołderką z bułki tartej i sera. To pyszna propozycja sycącej potrawy na pierwsze danie.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 łyżki czerwonego wina
- 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 5 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i posiekanych
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
- 225 g makaronu rigatoni lub innego dużego makaronu w kształcie rurek
- 30 g świeżo startej bułki
- 30 g parmezanu, świeżo startego
- sól i pieprz
Jak zrobić rigatoni zapiekane z bakłażanem
- Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 4–5 minut, często mieszając, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1–2 minuty.
- Wlać wino, zagotować i pozwolić, żeby bulgotało kilka minut, dodać pomidory z puszki wraz z sosem, suszone pomidory, bakłażana i oregano. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie wsypać makaron do dużego garnka wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie al dente. Starannie odcedzić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprawić sos pomidorowy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do dużego, delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wymieszać.
- Wsypać do miski startą bułkę oraz parmezan, wymieszać i równomiernie posypać nimi makaron. Zapiekać 15–20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawać gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze