Rigatoni zapiekane z bakłażanem

Przepis na Rigatoni zapiekane z bakłażanem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rigatoni zapiekane z bakłażanem to smakowita zapiekanka makaronowa, z makaronem w kształcie rurek i sosem pomidorowym, z dodatkiem bakłażana, zapiekana pod kołderką z bułki tartej i sera. To pyszna propozycja sycącej potrawy na pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rigatoni zapiekane z bakłażanem

  1. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 4–5 minut, często mieszając, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1–2 minuty.
  2. Wlać wino, zagotować i pozwolić, żeby bulgotało kilka minut, dodać pomidory z puszki wraz z sosem, suszone pomidory, bakłażana i oregano. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min, od czasu do czasu mieszając.
  3. W międzyczasie wsypać makaron do dużego garnka wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie al dente. Starannie odcedzić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprawić sos pomidorowy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do dużego, delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wymieszać.
  5. Wsypać do miski startą bułkę oraz parmezan, wymieszać i równomiernie posypać nimi makaron. Zapiekać 15–20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawać gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.