Risotto z grzybami

Przepis na Risotto z grzybami
Czas przygotowania80min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Risotto z grzybami to pyszne danie na bazie ryżu, borowików, pieczarek. Sposób gotowania ryżu oraz dodatek sera zapewniają tak charakterystyczną, kremową konsystencję i smak tej włoskiej potrawy, ceniony przez wielu.

Składniki

  • 50 g suszonych borowików
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250g pieczarek kasztanowatych (można ewentualnie zastąpić zwykłymi)
  • 300 g ryżu np. arborio
  • 175 ml białego wina
  • 25 g masła
  • garść listków pietruszki
  • 50 g parmezanu lub Grana Padano, świeżo startego

Promocje na składniki

Jak zrobić risotto z grzybami

  1. Włóż 50 g suszonych borowików do dużej miski i zalej 1 litrem wrzątku. Mocz przez 20 minut, następnie odcedź wodę do innego naczynia.
  2. Rozdrobnij kostkę bulionu warzywnego w odlanym wcześniej wrzątku. Osusz delikatnie grzyby.
  3. Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w płytkim rondlu lub na głębokiej patelni, na średnim ogniu. Wsyp drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, następnie smaż przez około 5 minut do miękkości.
  4. Wymieszaj posiekane pieczarki i borowiki, wrzuć na patelnię dopraw solą i pieprzem i smaż przez 8 minut, aż pieczarki będe dobre.
  5. Wrzuć ryż na patelnię i smaż przez 1 min. Następnie zalej go białym winem i gotuj, aż wino wyparuje. Później wlej ¾ rozpuszczonego bulionu. Powoli gotuj ryż, często mieszając, aż wchłonie on cały płyn.
  6. Dodawaj co jakiś czas trochę bulionu i dalej gotuj na wolnym ogniu – powinien stać się kremowy i ​​delikatny. Do czasu dodania ostatniej porcji bulionu, ryż powinien być prawie ugotowany.
  7. Kontynuuj mieszanie, aż ryż się ugotuje. Jeśli ryż jest nadal niedogotowany, dodaj odrobinę wody. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 25 g masła i rozprowadź równomiernie połowę startego parmezanu lub Gran Padano, posyp połową posiekanej natki pietruszki.
  8. Przykryj i odstaw na kilka minut, aby ryż mógł wchłonąć nadmiar płynu podczas schładzania. Przełóż risotto do misek, posyp pozostałym startym serem i resztą posiekanych liści pietruszki.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.