Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Risotto z grzybami
80min
średni
02.11.2023
Risotto z grzybami to pyszne danie na bazie ryżu, borowików, pieczarek. Sposób gotowania ryżu oraz dodatek sera zapewniają tak charakterystyczną, kremową konsystencję i smak tej włoskiej potrawy, ceniony przez wielu.
Spis treści:
Składniki
- 50 g suszonych borowików
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250g pieczarek kasztanowatych (można ewentualnie zastąpić zwykłymi)
- 300 g ryżu np. arborio
- 175 ml białego wina
- 25 g masła
- garść listków pietruszki
- 50 g parmezanu lub Grana Padano, świeżo startego
Jak zrobić risotto z grzybami
- Włóż 50 g suszonych borowików do dużej miski i zalej 1 litrem wrzątku. Mocz przez 20 minut, następnie odcedź wodę do innego naczynia.
- Rozdrobnij kostkę bulionu warzywnego w odlanym wcześniej wrzątku. Osusz delikatnie grzyby.
- Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w płytkim rondlu lub na głębokiej patelni, na średnim ogniu. Wsyp drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, następnie smaż przez około 5 minut do miękkości.
- Wymieszaj posiekane pieczarki i borowiki, wrzuć na patelnię dopraw solą i pieprzem i smaż przez 8 minut, aż pieczarki będe dobre.
- Wrzuć ryż na patelnię i smaż przez 1 min. Następnie zalej go białym winem i gotuj, aż wino wyparuje. Później wlej ¾ rozpuszczonego bulionu. Powoli gotuj ryż, często mieszając, aż wchłonie on cały płyn.
- Dodawaj co jakiś czas trochę bulionu i dalej gotuj na wolnym ogniu – powinien stać się kremowy i delikatny. Do czasu dodania ostatniej porcji bulionu, ryż powinien być prawie ugotowany.
- Kontynuuj mieszanie, aż ryż się ugotuje. Jeśli ryż jest nadal niedogotowany, dodaj odrobinę wody. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 25 g masła i rozprowadź równomiernie połowę startego parmezanu lub Gran Padano, posyp połową posiekanej natki pietruszki.
- Przykryj i odstaw na kilka minut, aby ryż mógł wchłonąć nadmiar płynu podczas schładzania. Przełóż risotto do misek, posyp pozostałym startym serem i resztą posiekanych liści pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze