Risotto z szafranem z szybkowaru

Przepis na Risotto z szafranem z szybkowaru
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Risotto z szafranem z szybkowaru to klasyczne risotto z parmezanem, z dodatkiem kurkumy i szafranu, przygotowywane w szybkowarze – całość przyrządzenia nie zajmuje więcej, niż 20 minut. Polecamy.

Składniki

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 60 g masła
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • duża szczypta kurkumy
  • 350 g ryżu Arborio
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 duża szczypta szafranu w nitkach namoczona w 100 ml gorącej wody
  • 30 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić risotto z szafranem z szybkowaru

  1. W rondelku zagotować bulion.
  2. W szybkowarze stopić 40 g masła i podsmażać szalotkę przez kilka minut, mieszając.
  3. Dodać ryż i też podsmażyć, mieszając. Ryż ma wchłonąć masło.
  4. Dodać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
  5. Dodać cały (wrzący) bulion, zamknąć szybkowar i zwiększyć gaz pod garnkiem do maksimum.
  6. Gdy w szybkowarze wytworzy się ciśnienie (zawór się zamknie), zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 4 minuty.
  7. Po tym czasie zdjąć z ognia i wypuścić parę z garnka.
  8. Gdy ciśnienie spadnie – zdjąć pokrywkę i porządnie wymieszać risotto.
  9. Dodać szafran wraz z wodą w której się moczył, 20 g masła, kurkumę, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  10. Odstawić na 3 minuty – w tym czasie ryż napęcznieje i wchłonie wszystkie smaki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.