Rogaliki z nadzieniem bakaliowym

Przepis na Rogaliki z nadzieniem bakaliowym
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rogaliki z nadzieniem bakaliowym to domowy, chrupiący wypiek, idealny na poobiedni deser. Nadzienie bakaliowe przygotowane z rodzynek, orzechów laskowych, suszonych fig, moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej i mielonych migdałów świetnie smakuje w cieście francuskim. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rogaliki z nadzieniem bakaliowym

  1. Rozmrozić ciasto francuskie. Namoczyć sułtanki na 10 minut w winie marsala. Lekko uprażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, a następnie grubo posiekać.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  3. Posiekać figi, suszone śliwki i morele. Drobno posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz cytrynową i wymieszać z suszonymi owocami, sułtankami i orzechami.
  4. Dodać czekoladowe ziarenka, cukier waniliowy, migdały oraz masło i wymieszać.
  5. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do masy owocowej i wymieszać. Białko z solą ubić na sztywną pianę i ostrożnie, żeby nie opadła, wymieszać z masą owocową.
  6. Rozwałkować ciasto francuskie na placek grubości 2–3 mm i wyciąć z niego 16 trójkątów (najlepiej równoramiennych). Nakładać po 2 łyżki masy owocowej blisko środka podstawy każdego trójkąta.
  7. Zwijać w kierunku przeciwległego wierzchołka trójkąta. Uformować rogaliki ze zwiniętych trójkątów i ułożyć je na blasze do pieczenia.
  8. Wymieszać dokładnie mleko z białkiem i posmarować rogaliki. Piec przez 25–30 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.