Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Rolada biszkoptowa z jagodami
30 min
średni
02.11.2023
Rolada biszkoptowa z jagodami to słodko-kwaskowe ciasto, które smakuje i wygląda wyśmienicie. Posypane białym cukrem pudrem granatowo-fioletowe jagody wyglądają przepięknie. Taki deser zadowoli zarówno gości, jak i domowników.
Jak zrobić rolada biszkoptowa z jagodami
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka ubijać z cukrem i solą w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Rozsiać na masie połowę mąki i ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany. To samo zrobić z drugą połową mąki i na koniec dodać łyżkę letniej wody.
- Wylać ciasto na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 10–12 minut, aż stanie się złotożółte. Ciasto powinno przy tym znacznie wyrosnąć i zrobić się pulchne.
- Wyłożyć gotowy biszkopt na duży arkusz papieru do pieczenia, odwracając blachę do góry dnem. Ostrożnie oderwać papier, na którym piekło się ciasto.
- Stwardniałe brzegi odkroić. Naciąć lekko płat ciasta wzdłuż krótszego brzegu (w odległości 2,5 cm od brzegu), wówczas zwijanie będzie łatwiejsze.
- Zwinąć niezbyt ściśle płat ciasta wraz z papierem do pieczenia. Ułożyć do wystudzenia na drucianej podstawce tak, by koniec zwiniętego płata znajdował się pod spodem.
- Rozwinąć płat biszkoptu, usunąć papier. Ubić na sztywno śmietanę. Twarożek wymieszać z bitą śmietaną. Równomiernie rozłożyć krem na biszkopcie, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Rozłożyć owoce na kremie, zostawiając kilka do przystrojenia gotowej rolady.
- Zwinąć biszkopt, zaczynając od szerszego brzegu. Koniec płata powinien znaleźć się znów pod spodem, gdy rolada zostanie ułożona na paterze. Na koniec posypać ją cukrem pudrem i przystroić pozostałymi owocami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze