Rolada z truskawkami

Przepis na Rolada z truskawkami
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 4 żółtka
  • 110 g cukru + trochę do posypania ściereczki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 białka
  • 25 g cukru pudru
  • 75 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g śmietany do ubijania (48%)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 500 g truskawek, posiekanych

Promocje na składniki

Jak zrobić rolada z truskawkami

  1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  2. Biszkopt: w misce zmiksować żółtka z cukrem i aromatem waniliowym. W osobnej misce ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie przelać je do żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać wprost na białka. Wymieszać wszystko delikatnie ubijaczką.
  3. Wyłożyć mieszaninę na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
  4. Ściereczkę posypać cukrem i delikatnie wyłożyć na nią upieczony biszkopt, odwracając blachę do góry dnem. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką. Odstawić, aby ostygł.
  5. Przygotować nadzienie: ubić śmietanę z wanilią i wymieszać z truskawkami.
  6. Delikatnie rozwinąć biszkopt i posmarować masą. Ponownie zawinąć i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.