Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Przepis na Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą
Czas przygotowania50 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
Ocena 4.0
02.11.2023

Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą to przepyszne zawijańce z ciasta francuskiego, pieczonego z farszem ze szpinaku, sera ricotta, parmezanu i jajka. Delikatnie przyrumienione i posypane sezamem roladki wyglądają i smakują wyśmienicie – świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu, jako wytrawna przekąska.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

  1. Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać masło i przez kilka minut podsmażać szpinak. Kiedy będzie już gotowy dodać ricottę, parmezan i jajko i dobrze wymieszać.
  2. Ciasto francuskie rozwałkować na dwa duże kwadraty lub prostokąty i wyłożyć na nie nadzienie.
  3. Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulony i włożyć do zamrażarki na około 30 min do lodówki.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wałki ciasta, ułożyć na przygotowanej blasze, pozostawiając między roladkami trochę miejsca, bo w czasie pieczenia będą rosnąć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu posmarować delikatnie górę masłem i posypać ziarnami sezamu. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.