Roladki z makiem

Przepis na Roladki z makiem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 250 g masy makowej (w puszce)
  • 5-7 łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Promocje na składniki

Jak zrobić roladki z makiem

  1. Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Wymieszać dobrze śmietanę z masą makową i cynamonem.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 20 cm (i około 3 mm grubości). Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową.
  4. Zaczynając od dłuższego brzegu zawijać ciasto, jak na roladę. Gotowa rolada powinna mieć ok. 3 cm średnicy. Owinąć w folię spożywczą i ponownie wstawić do lodówki na 30-60 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 C; dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  6. Pokroić roladę na plastry szerokości 4 mm i układać je na przygotowanej blasze. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.