Rosół wołowy

Przepis na Rosół wołowy
Czas przygotowania130 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rosół wołowy to pyszny, pełen smaku bulion wołowy, gotowany z warzywami. Po przecedzeniu może stanowić bazę do wielu potraw: zup i sosów. Polecamy.

Składniki

  • 500 g wołowiny, najlepiej pręgi wołowej
  • 750 g kości wołowych
  • 1 duża cebula, obrana i przekrojona na pół
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 por, tylko biała część – drobno posiekana
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w krążki
  • 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony na 4 części
  • 1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić rosół wołowy

  1. Mięso i kości opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Dodać 2 litry zimnej wody, cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Doprowadzić do wrzenia i usuwać pianę podczas pierwszych 30 minut gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
  2. Dodać por, marchew, pietruszkę, seler i rzepę. Gotować przez kolejną godzinę.
  3. Przecedzić bulion przez grube sito i wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić i przechowywać w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.