Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Rosół wołowy
130 min
średni
02.11.2023
Rosół wołowy to pyszny, pełen smaku bulion wołowy, gotowany z warzywami. Po przecedzeniu może stanowić bazę do wielu potraw: zup i sosów. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 500 g wołowiny, najlepiej pręgi wołowej
- 750 g kości wołowych
- 1 duża cebula, obrana i przekrojona na pół
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 por, tylko biała część – drobno posiekana
- 1 marchew, obrana i pokrojona w krążki
- 1 korzeń pietruszki, obrany i pokrojony na 4 części
- 1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plastry
- 1 rzepa, obrana i pokrojona w plastry
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Jak zrobić rosół wołowy
- Mięso i kości opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Dodać 2 litry zimnej wody, cebulę, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Doprowadzić do wrzenia i usuwać pianę podczas pierwszych 30 minut gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Dodać por, marchew, pietruszkę, seler i rzepę. Gotować przez kolejną godzinę.
- Przecedzić bulion przez grube sito i wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić i przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze