Rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa

Przepis na Rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa to zupa oparta na bulionie warzywnym, śmietanie i mleku, z dodatkiem porów, cebuli i czosnku. Polecamy podawać ze świeżym pieczywem, tostami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rozgrzewająca zupa śmietanowo-porowa

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne krążki.
  2. W dużym garnku roztopić masło z oliwą i wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i pora. Warzywa dusić na małym ogniu około 5-7 minut. Cebula musi się zeszklić.
  3. Do uduszonych warzyw dolać wywar i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dolać mleko i zagotować zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Stopniowo dodać śmietanę, aby się nie zważyła i podgrzać zupę.
  5. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.