Rukiew wodna - majonez

Przepis na Rukiew wodna - majonez
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rukiew wodna to roślina o wielu zastosowaniach. Jednym z nich jest majonez domowy – świetna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Nasz przepis znajduje się poniżej.

Składniki

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml oleju arachidowego lub innego oleju roślinnego
  • 2 żółtka jaj
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ małego rozgniecionego ząbka czosnku
  • 75g rukwi wodnej, liście i łodygi

Promocje na składniki

Jak zrobić rukiew wodna - majonez

  1. Wymieszaj sok z cytryny z octem winnym.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z olejem arachidowym.
  3. W robocie kuchennym zmieszaj dokładnie żółtka z czubatą łyżeczką musztardy Dijon i obficie posyp szczyptą soli. Do cały czas działającego robota, dodaj kilka kropli mieszanki olejów, powoli, kropla po kropli.
  4. Majonez powinien zacząć gęstnieć, a następnie zesztywnieć. Jeśli mieszanina wygląda na zbyt gęstą, dodaj do niej łyżeczkę mieszanki cytryny / octu.
  5. Kontynuuj dodawanie oleju w ten sam sposób, naprzemiennie z łyżeczką mieszanki cytryny / octu, aż cały olej zostanie włączony, a konsystencja majonezu będzie idealna. Dorzuć ½ małego rozdrobnionego ząbka czosnku.
  6. Dodaj rukiew i przyprawy. Schłodź i podawaj jako ciekawą wariację majonezu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.