Ryba po grecku na wigilijny stół

Przepis na Ryba po grecku na wigilijny stół
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Delikatna i soczysta ryba po grecku z warzywami to danie, które każdemu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nasz przepis tradycyjny na rybę po grecku polecamy wszystkim, dla których jest to obowiązkowa potrawa na stole wigilijnym.

Składniki

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk)
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka

Promocje na składniki

Jak zrobić ryba po grecku na wigilijny stół

  1. Filety pokroić na kawałki (około 6 cm długości), zamoczyć w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w mące.
  2. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. Usmażoną rybę odstawić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do głębokiej patelni, wlać 4 łyżki oleju i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.
  4. Obraną marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do cebuli, dodać wodę, sól i pieprz i dusić na małym ogniu około 30 minut (aż jarzyny będą miękkie). W razie potrzeby dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i jeszcze dusić 5 minut.
  5. Na półmisek wykładać na przemian ugotowane warzywa z przecierem i usmażoną rybę (tj. jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.