Ryż meksykański

Przepis na Ryż meksykański
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ryż meksykański to przepis na kolorowe danie obiadowe, składające się z ryżu, pomidorów, świeżej papryki, czarnej lub czerwonej fasoli i kukurydzy z kurczakiem i innymi dodatkami. Ta pełna smaku potrawa świetnie sprawdzi się jako drugie danie lub sycąca kolacja.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ryż meksykański

  1. Podgrzać olej na patelni. Piersi z kurczaka pokroić w większą kostkę. Wrzucić na patelnię o obsmażyć z każdej strony, mieszając co jakiś czas ( ok 5 min). Wyłożyć na talerz.
  2. Na patelnię wrzucić ryż, podsmażać na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
  3. Wmieszać cebulę, paprykę, kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory. Wrzucić kostkę bulionową, doprawić całość solą i pieprzem, kuminem, kolendrą i czosnkiem.
  4. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować przez ok 15 minut. Następnie dorzucić kurczaka i fasolę i gotować jeszcze ok 5 min. Sprawdzić czy warzywa zmiękły, a kurczak jest dobry. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.