Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ryż meksykański
40 min
średni
02.11.2023
Ryż meksykański to przepis na kolorowe danie obiadowe, składające się z ryżu, pomidorów, świeżej papryki, czarnej lub czerwonej fasoli i kukurydzy z kurczakiem i innymi dodatkami. Ta pełna smaku potrawa świetnie sprawdzi się jako drugie danie lub sycąca kolacja.
Spis treści:
Składniki
- 190 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 355 ml (1,5 szklanki) rosołu drobiowego
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryki
- 3 posiekane pomidory, oczyszczone z pestek
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku, przepołowiony
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1/3 puszki fasoli czarnej ( może być też czerwona)
- 2 średnie, pojedyncze piersi z kurczaka
Jak zrobić ryż meksykański
- Podgrzać olej na patelni. Piersi z kurczaka pokroić w większą kostkę. Wrzucić na patelnię o obsmażyć z każdej strony, mieszając co jakiś czas ( ok 5 min). Wyłożyć na talerz.
- Na patelnię wrzucić ryż, podsmażać na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlać rosół i doprowadzić do wrzenia.
- Wmieszać cebulę, paprykę, kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory. Wrzucić kostkę bulionową, doprawić całość solą i pieprzem, kuminem, kolendrą i czosnkiem.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować przez ok 15 minut. Następnie dorzucić kurczaka i fasolę i gotować jeszcze ok 5 min. Sprawdzić czy warzywa zmiękły, a kurczak jest dobry. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze