Sałatka nicejska

Przepis na Sałatka nicejska
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sałatka nicejska to klasyka wśród sałatek. Ta sycąca propozycja, dzięki obecności ziemniaków i jajek wśród składników, z powodzeniem zaspokoi głód. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka nicejska

  1. Zacznij od dressingu. Wrzuć oliwki, sardele i czosnek do dużego moździerza i zetrzyj, aż otrzymasz bardzo gęstą pastę. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet, a następnie odłóż na bok.
  2. Ziemniaki gotuj przez 15 minut, aż do miękkości, a następnie odcedź.
  3. Gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 4-5 min, aż będzie wyczuwalnie miękka. Odcedź, wrzuć do lodowatej wody, a następnie ponownie odcedź i odłóż na bok.
  4. Przekrój ziemniaki na połówki i podgrzej 2 łyżki oleju na sporej patelni. Rozłóż na niej ziemniaki i smaż je przez około 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Przemieszaj, aby brązowiały ze wszystkich stron, a następnie zwiększ ogień i dodaj pomidory. Smaż pomidory przez około 1 minutę, a następnie przypraw. Wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, a następnie wyłącz ogień i posyp pietruszką.
  6. Aby przygotować tuńczyka, umieść nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go nieco i dodaj 1 łyżkę oleju.
  7. Dobrze przypraw tuńczyka, a następnie smaż go przez 4 minuty, bez przewracania, aż się mocno zbrązowi. Następnie przewróć rybę i smaż przez 4 minuty z drugiej strony. Jeśli chcesz, żeby był mocno wysmażony smaż przez kolejne 4min, jeśli lubisz lekko wysmażone mięso wystarczą ok 2. Kiedy lekko ostygnie poszarp mięso na małe kawałki widelcem.
  8. Do podania, wymieszaj resztę oleju z ocetem i sokiem z cytryny w małej misce i dorzuć sałatę. Nalej trochę dressingu do misek, ułóż ziemniaki i pomidory, a na wierzchu fasolę. Rozrzuć równomiernie tuńczyka i połóż na fasoli. Dołóż jajka i umieść między sałatą. Polej dressingiem.
  9. Jeśli wolisz lżejszą wersję sałatki możesz pominąć etap smażenia warzyw – sałatka nadal będzie pyszna.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.