Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sałatka z ciecierzycą
40min
średni
02.11.2023
Sałatka z ciecierzycą, serem feta, papryką, ogórkiem i pomidorami to propozycja, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z dodatkiem chlebka pita lub bagietki z powodzeniem zaspokoi głód.
Składniki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 1 papryka czerwona, pokrojona na duże kawałki
- 375g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w plasterki, a później na połówki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szczypiorek, pietruszka, mięta) lub 3 łyżki natki pietruszki
- 2 x 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony na małe kawałki
Jak zrobić sałatka z ciecierzycą
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200C.
- Umieść cebulę, kawałki papryki i pomidorów w naczyniu żaroodpornym i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i dobrze przemieszaj.
- Piecz przez 20 minut, zamieszaj raz czy dwa, aż warzywa zmiękną.
- W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek, aby przygotować dressing. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Gdy warzywa się ugotują, pozwól im ostygnąć przez 5 minut, a następnie przełóż do miski, razem z ciecierzycą, fetą, kawałkami ogórka i dressingiem. Można jeść także na zimno, np. z chlebkiem pita.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze