Sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka

Przepis na Sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka
Czas przygotowania25 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka to smakowita i zdrowa sałatka, pełna składników odżywczych. Ta przyrządzona z czerwonej kapusty, rukoli, gotowanej piersi z kurczaka, żółtej papryki i kukurydzy sałatka świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecamy ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka

  1. Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w paski (2-3 cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli.
  2. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę lub małe paski.
  4. Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
  5. Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.