Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka
25 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka to smakowita i zdrowa sałatka, pełna składników odżywczych. Ta przyrządzona z czerwonej kapusty, rukoli, gotowanej piersi z kurczaka, żółtej papryki i kukurydzy sałatka świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecamy ten przepis.
Składniki
- 400 g czerwonej kapusty
- 2-3 łyżki octu
- 400 g ugotowanej piersi kurczaka
- 1 średnia żółta papryka (250 g)
- 150 g kukurydzy konserwowej
- garść liści rukoli
- kilka łyżek oliwy
- sól i czarny pieprz świeżo mielony
Jak zrobić sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka
- Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w paski (2-3 cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli.
- Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę lub małe paski.
- Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
- Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze