Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sałatka z grillowanych warzyw
30 min
średni
02.11.2023
Sałatka z grillowanych warzyw to smaczne grillowane lub opiekane warzywa, takie jak: cukinia, bakłażan, papryka żółta oraz czerwona, pomidory, cebula i czosnek. Dressing przygotowany z octu balsamicznego, oliwy i przypraw dodatkowo wzmacnia jej smak. Polecamy urozmaicić sałatkę dodając także inne warzywa, które akurat ma się w domowym zapasach.
Składniki
- mała cukinia, pokrojona na plastry
- pół małego bakłażana, pokrojonego na plastry
- średnia cebula, pokrojona w dość grube krążki,
- pół żółtej papryki, pokrojonej na dość duże kawałki
- pół czerwonej papryki, pokrojonej na dość duże kawałki
- parę pomidorów, pokrojonych na łódeczki
- parę ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- oregano, sól, pieprz
Jak zrobić sałatka z grillowanych warzyw
- Wszystkie pokrojone warzywa ułożyć w opiekaczu lub na grillu i grillować ok 5 min, następnie obrócić.
- Jeśli warzywa robią się widocznie przypieczone ściągać i odkładać na talerz.
- Kiedy wszystkie będą gotowe porozkładać je na talerzach.
- W małym naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i przyprawy.
- Polać warzywa dressingiem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze