Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sałatka z soczewicy
15min
średni
02.11.2023
Sałatka z soczewicy ze świeżym szpinakiem, pomidorkami cherry i czerwoną cebulą to szybka do przyrządzenia, pełna witamin i smaku sałatka. Soczewica dostarcza dużo białka, potasu oraz kwasu foliowego, dlatego polecamy ją jako zdrową przekąskę na zabiegany dzień.
Spis treści:
Składniki
- 250 g zielonej soczewicy
- sok z ½ limonki i z ½ cytryny
- 1 łyżka białego wina lub octu jabłkowego
- 1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie pierścienie
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżonego
- 2 łyżki sosu mango
- garść kolendry, grubo posiekanej
- 250 g pomidorów cherry, pociętych na połówki
- 85g szpinaku, umytego i wysuszonego
Jak zrobić sałatka z soczewicy
- Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, dobrze przepłucz, a następnie dokładnie odcedź.
- W międzyczasie, wymieszaj soki cytrusowe, ocet i szczyptę soli w misce sałatkowej, a następnie wrzuć krążki cebuli – po kilku minutach zmiękną i zmienią kolor na różowy.
- Wymieszaj olej, kminek, czosnek i ostry sos, następnie wrzuć do cebuli schłodzoną soczewicę, kolendrę, pomidory, szpinak i dobrze przypraw.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze