Sałatka ze szparagami, szynką i jajkiem

Przepis na Sałatka ze szparagami, szynką i jajkiem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 4 jajka
  • 1 kg szparagów
  • sól i cukier
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 200 ml śmietany
  • 150 g chudego jogurtu
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić sałatka ze szparagami, szynką i jajkiem

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać.
  2. Jajka ugotować na twardo i obrać.
  3. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ok. 10-15 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru, aż będą miękkie. Odcedzić.
  4. Szynkę pokroić w małe kwadraty. Jajka i ziemniaki pokroić. Wrzucić ziemniaki, jajka i szparagi do miski.
  5. Drobno posiekać zioła, wymieszać jogurt ze śmietaną i musztardą, a gdy sos będzie dobrze wymieszany dodać zioła i znów wymieszać.
  6. Polać sosem warzywa, wymieszać delikatnie, doprawić pieprzem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.