Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Salsa pomidorowa z tortillami
30min
średni
02.11.2023
Salsa pomidorowa to klasyczny, meksykański dodatek, pasujący do wielu przekąsek. Proponujemy zestawienie z kukurydzianymi tortillami i guacamole, co tworzy świetne połączenie na imprezy czy noce filmowe.
Składniki
- 400g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta wędzonej papryki
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 awokado, obrane
- 2 limonki, sok z 1, a druga pocięta w łódeczki
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki pasty harissy lub innej, zawierającej chilli
- 4 tortille kukurydziane
- kolendra, z grubsza posiekana, do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić salsa pomidorowa z tortillami
- Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Odcedź ciecierzycę, osusz i nałóż na przygotowaną blachę. Dodaj olej i paprykę, zamieszaj, aby każde ziarno pokryte było olejem i przyprawą, a następnie piecz przez 20-25 minut, aż do zrumienienia i chrupkości, mieszając w połowie czasu.
- W międzyczasie wrzuć pomidory i cebulę do małej miski z octem i odstaw na bok.
- Wrzuć awokado do innej miski i zmiażdż widelcem, pozostawiając kilka większych kawałków. Dodaj sok z limonki i dobrze dopraw.
- Zmieszaj w małej miseczce śmietanę z harissą i odłóż na bok.
- Rozgrzej patelnię. Wyłóż na niej tortille, po jednej na raz, aż zaczną się delikatnie przypalać.
- Połóż wszystkie miseczki na stole i przyrządź fajitas: rozprowadź trochę śmietany z harissą na tortilli, nałóż pieczoną ciecierzycą, guacamole (przygotowane wcześniej awokado), marynowaną salsę (przygotowane wcześniej pomidory) i kolendrę. Podawaj z łódeczkami limonki do wyciskania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze