Salsa pomidorowa z tortillami

Przepis na Salsa pomidorowa z tortillami
Czas przygotowania30min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Salsa pomidorowa to klasyczny, meksykański dodatek, pasujący do wielu przekąsek. Proponujemy zestawienie z kukurydzianymi tortillami i guacamole, co tworzy świetne połączenie na imprezy czy noce filmowe.

Składniki

  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta wędzonej papryki
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 awokado, obrane
  • 2 limonki, sok z 1, a druga pocięta w łódeczki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki pasty harissy lub innej, zawierającej chilli
  • 4 tortille kukurydziane
  • kolendra, z grubsza posiekana, do podania (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić salsa pomidorowa z tortillami

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Odcedź ciecierzycę, osusz i nałóż na przygotowaną blachę. Dodaj olej i paprykę, zamieszaj, aby każde ziarno pokryte było olejem i przyprawą, a następnie piecz przez 20-25 minut, aż do zrumienienia i chrupkości, mieszając w połowie czasu.
  2. W międzyczasie wrzuć pomidory i cebulę do małej miski z octem i odstaw na bok.
  3. Wrzuć awokado do innej miski i zmiażdż widelcem, pozostawiając kilka większych kawałków. Dodaj sok z limonki i dobrze dopraw.
  4. Zmieszaj w małej miseczce śmietanę z harissą i odłóż na bok.
  5. Rozgrzej patelnię. Wyłóż na niej tortille, po jednej na raz, aż zaczną się delikatnie przypalać.
  6. Połóż wszystkie miseczki na stole i przyrządź fajitas: rozprowadź trochę śmietany z harissą na tortilli, nałóż pieczoną ciecierzycą, guacamole (przygotowane wcześniej awokado), marynowaną salsę (przygotowane wcześniej pomidory) i kolendrę. Podawaj z łódeczkami limonki do wyciskania.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.