Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Schab pieczony z imbirem
180 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 900 g schabu środkowego bez kości, okrojonego z tłuszczu
- 1jabłko deserowe
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 75 g suszonych śliwek, posiekanych
- 75 g herbatników imbirowych
- 1 żółtko
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 900 g pasternaku, pokrojonego na ćwiartki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 500 g szalotek
- sól i pieprz
- 500 g jabłek do duszenia, obranych i posiekanych
- 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić schab pieczony z imbirem
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć mięso na desce do krojenia. Nakroić je wzdłuż całej długości na ⅔ grubości, a następnie rozłożyć jak książkę.
- Obrać i drobno posiekać jabłko deserowe. Wymieszać z cebulą, suszonymi śliwkami, pokruszonymi herbatnikami i żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie po powierzchni mięsa.
- Następnie złożyć je i związać cienkim sznurkiem.
- Włożyć mięso do brytfanny. Wlać wywar i wino. Przykryć folią aluminiową, szczelnie podwijając krawędzie pod brzegi brytfanny. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny.
- Po 45 minutach wlać oliwę do drugiej brytfanny, ustawić ją w piekarniku nad brytfanną z mięsem i rozgrzewać 5 minut. Wrzucić pasternak i piec, przewracając raz lub dwa na drugą stronę.
- Przygotować duszone jabłka. Włożyć jabłka, imbir i cukier do małego rondla. Wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić na maleńkim ogniu, aż jabłka się podduszą. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Po 1½ godziny pieczenia mięsa zdjąć folię z brytfanny i skropić schab miodem. Dodać szalotki i pasternak, wymieszać i piec nadal.
- Przełożyć mięso na deskę do krojenia, przykryć folią i ustawić w cieple. Zlać sos do rondla i zebrać unoszący się na powierzchni tłuszcz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać do sosjerki.
- Pokroić mięso i podawać natychmiast z pieczonymi warzywami, duszonymi jabłkami i sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze