Schab pieczony z imbirem

Przepis na Schab pieczony z imbirem
Czas przygotowania180 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 900 g schabu środkowego bez kości, okrojonego z tłuszczu
  • 1jabłko deserowe
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 75 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 75 g herbatników imbirowych
  • 1 żółtko
  • 300 ml wywaru z kurczaka
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 900 g pasternaku, pokrojonego na ćwiartki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 500 g szalotek
  • sól i pieprz
  • 500 g jabłek do duszenia, obranych i posiekanych
  • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżki cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić schab pieczony z imbirem

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć mięso na desce do krojenia. Nakroić je wzdłuż całej długości na ⅔ grubości, a następnie rozłożyć jak książkę.
  2. Obrać i drobno posiekać jabłko deserowe. Wymieszać z cebulą, suszonymi śliwkami, pokruszonymi herbatnikami i żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie po powierzchni mięsa.
  3. Następnie złożyć je i związać cienkim sznurkiem.
  4. Włożyć mięso do brytfanny. Wlać wywar i wino. Przykryć folią aluminiową, szczelnie podwijając krawędzie pod brzegi brytfanny. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny.
  5. Po 45 minutach wlać oliwę do drugiej brytfanny, ustawić ją w piekarniku nad brytfanną z mięsem i rozgrzewać 5 minut. Wrzucić pasternak i piec, przewracając raz lub dwa na drugą stronę.
  6. Przygotować duszone jabłka. Włożyć jabłka, imbir i cukier do małego rondla. Wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić na maleńkim ogniu, aż jabłka się podduszą. Zdjąć z ognia i odstawić.
  7. Po 1½ godziny pieczenia mięsa zdjąć folię z brytfanny i skropić schab miodem. Dodać szalotki i pasternak, wymieszać i piec nadal.
  8. Przełożyć mięso na deskę do krojenia, przykryć folią i ustawić w cieple. Zlać sos do rondla i zebrać unoszący się na powierzchni tłuszcz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać do sosjerki.
  9. Pokroić mięso i podawać natychmiast z pieczonymi warzywami, duszonymi jabłkami i sosem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.