Scones - szkockie bułeczki

Przepis na Scones - szkockie bułeczki
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g zimnego masła
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mleka

Promocje na składniki

Jak zrobić scones - szkockie bułeczki

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą w robocie kuchennym, włączając funkcję pulsacji. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i miksować, aż powstanie grudkowate ciasto.
  3. Dodać jajka, śmietanę i mleko i miksować, aż powstanie gęste ciasto (może nie być jednolite).
  4. Szybko i delikatnie wyrobić cisto w rękach i podzielić na 10 części. Uformować z każdej części kulkę i spłaszczyć.
  5. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem, pozostawiając sporą odległość między bułeczkami. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.