Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Scones - szkockie bułeczki
30 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 55 g zimnego masła
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki mleka
Jak zrobić scones - szkockie bułeczki
- Rozgrzać piekarnik do 220 C.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą w robocie kuchennym, włączając funkcję pulsacji. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i miksować, aż powstanie grudkowate ciasto.
- Dodać jajka, śmietanę i mleko i miksować, aż powstanie gęste ciasto (może nie być jednolite).
- Szybko i delikatnie wyrobić cisto w rękach i podzielić na 10 części. Uformować z każdej części kulkę i spłaszczyć.
- Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem, pozostawiając sporą odległość między bułeczkami. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze