Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Sernik japoński
100min
średni
Sernik japoński to lekki, jasny i delikatny sernik, idealny na deser. Dzięki wybranym przez siebie dodatkom można uzyskać słodki ( np. bita śmietana czy sos czekoladowy) lub kwaskowy ( np. świeże maliny) efekt. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakiem wykończenie.
Spis treści:
Składniki
- 11 łyżek serka homogenizowanego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 8 1/2 łyżki mleka
- 2 3/4 łyżki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Szczypta soli
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 4 średnie jaja (oddzielić białka od żółtek)
- 8 łyżek cukru
Jak zrobić sernik japoński
- W metalowej misce zmieszaj serek homogenizowany, masło i mleko. Umieścić ją w garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż całość się rozpuści. Następnie wyłącz ogień.
- W misce ubij żółtka i wanilię, tak żeby dobrze się połączyły. Dodaj uprzednio przygotowaną masę z serka, masła i mleka do żółtek, cały czas ubijając. Następnie dodaj obie mąki, cały czas mieszając.
- W innej misce ubij białko ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj, aż zrobi się sztywne. Następnie delikatnie dolej masę pomieszaną z żółtkami, tak, żeby białka nie upadły. Wymieszaj powoli przy pomocy łopatki.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Powoli przelej ciasto na blachę. Puknij nią kilkukrotnie o twardą powierzchnię.
- Umieść blachę do pieczenia w większej, wylanej uprzednio wrzątkiem tak, aby była zanurzona do połowy wysokości swoich ścianek. Piecz w rozgrzanym piekarniku 150 ° C przez 1 godzinę, a następnie zwiększ temperaturę do 160 ° C i piecz przez kolejne 30 minut, lub aż do momentu, gdy wykałaczka, wbita w ciasto wyjdzie czysta.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze