sernik kokosowy

Sernik kokosowy - przepis

sernik kokosowy

Składniki

1 paczka ciastek czekoladowych (200 g)

50 g masła

2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego

1 kg twarogu sernikowego

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

6 jaj

3 łyżki likieru kokosowego lub kilka kropel aromatu

1 budyń kokosowy (lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej)

4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego

200 g śmietany homogenizowanej 12%

3 łyżki cukru pudru

wiórki kokosowe

Jak zrobić Sernik kokosowy

1

Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować jak najdrobniej. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Wstawić do lodówki.

2

Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

3

Rozgrzać piekarnik do 170°C.

4

Twaróg przełożyć do dużej miski lub garnka. Wsypać budyń (lub skrobię), wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach.

5

Powoli dodawać po jednym jajku na raz, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier lub aromat i stopniowo wlewać przygotowane wcześniej mleko kokosowe.

6

Przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny.

7

Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać.

8

Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.

9

Upieczony sernik stopniowo wyjmować z piekarnika lub studzić w nim. Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X