
Sernik kokosowy - przepis

Składniki
1 paczka ciastek czekoladowych (200 g)
50 g masła
2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
1 kg twarogu sernikowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
6 jaj
3 łyżki likieru kokosowego lub kilka kropel aromatu
1 budyń kokosowy (lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej)
4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
200 g śmietany homogenizowanej 12%
3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić Sernik kokosowy
1
Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować jak najdrobniej. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Wstawić do lodówki.
2
Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3
Rozgrzać piekarnik do 170°C.
4
Twaróg przełożyć do dużej miski lub garnka. Wsypać budyń (lub skrobię), wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach.
5
Powoli dodawać po jednym jajku na raz, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier lub aromat i stopniowo wlewać przygotowane wcześniej mleko kokosowe.
6
Przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
7
Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać.
8
Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.
9
Upieczony sernik stopniowo wyjmować z piekarnika lub studzić w nim. Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Tags:
Michał