Sernik królewski - sernik na czekoladowym spodzie

Przepis na Sernik królewski - sernik na czekoladowym spodzie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany jest również sernikiem królewskim. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.

Porcje składników na blaszkę 20 x 20 cm. Porcje można zwiększyć w zależności od potrzeb (wielkości blaszki) z zachowaniem proporcji.

Rada: Sernik możecie również przygotować bez kruszonki na górze, wówczas zmniejszcie ilość składników do połowy. Sernik można przygotować zarówno w kwadratowej czy prostokątnej formie, jak i w dużej tortownicy. Można go również wzbogacić o bakalie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik królewski - sernik na czekoladowym spodzie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i mieszamy. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Na koniec dodajemy żółtka jaj i całość szybko zagniatamy (gdyby ciasto źle się lepiło można dodać np. łyżkę wody lub jogurtu naturalnego).
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą. Jedną część schładzamy w lodówce minimum 30 minut, drugą wkładamy do zamrażalnika.
  3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy na dno formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
  4. Jajka miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło, miksujemy. Kolejno dodajemy partiami ser i mąkę, miksujemy.
  5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
  6. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce na warstwę serową.
  7. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez ok. 60 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  8. Po wystudzeniu warto go włożyć do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.