Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sernik królewski - sernik na czekoladowym spodzie
średni
02.11.2023
Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany jest również sernikiem królewskim. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję.
Porcje składników na blaszkę 20 x 20 cm. Porcje można zwiększyć w zależności od potrzeb (wielkości blaszki) z zachowaniem proporcji.
Rada: Sernik możecie również przygotować bez kruszonki na górze, wówczas zmniejszcie ilość składników do połowy. Sernik można przygotować zarówno w kwadratowej czy prostokątnej formie, jak i w dużej tortownicy. Można go również wzbogacić o bakalie.
Składniki
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (180 g)
- 2 duże żółtka jaj
- 125 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- Na warstwę serową:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier wanilinowy
Jak zrobić sernik królewski - sernik na czekoladowym spodzie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i mieszamy. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Na koniec dodajemy żółtka jaj i całość szybko zagniatamy (gdyby ciasto źle się lepiło można dodać np. łyżkę wody lub jogurtu naturalnego).
- Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą. Jedną część schładzamy w lodówce minimum 30 minut, drugą wkładamy do zamrażalnika.
- Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy na dno formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
- Jajka miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło, miksujemy. Kolejno dodajemy partiami ser i mąkę, miksujemy.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
- Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce na warstwę serową.
- Sernik pieczemy w 170 stopniach przez ok. 60 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Po wystudzeniu warto go włożyć do lodówki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze