Sernik Oreo

Przepis na Sernik Oreo
Czas przygotowania90 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik Oreo to pyszny sernik na zimno z dodatkiem kultowych ciasteczek Oreo. Świetnie sprawdzi się jako zarówno jako deser codzienny, jak i efektowny dodatek do kawy dla gości. Polecamy każdemu amatorowi smaku tych ciasteczek.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik oreo

  1. Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Nadmiar odcinamy.
  2. Spód: Mielimy górę i dół z 8 ciasteczek oreo. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i gdy składniki się połączą, dosypujemy mąkę i zmielone ciasteczka. Miksujemy przez chwilę, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest już zwarte i jednolite, owijamy je folią spożywczą i chowamy na ok 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło.
  3. Po tym czasie wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 7-8 minut.
  4. Masa serowa: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową (z wyjątkiem śmietany), więc wyciągamy je z lodówki co najmniej godzinę przed planowanym pieczeniem.
  5. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni C (grzałka góra-dół).
  6. Do miski wrzucamy ser. Dodajemy cukier i miksujemy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach.
  7. Dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dorzucamy łyżkę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy. Masa serowa jest już gotowa.
  8. Pieczenie: Podpieczony spód posypujemy dosyć drobno rozkruszonymi w dłoniach 4 ciasteczkami Oreo. Na to wykładamy połowę masy serowej i wtykamy w nią kolejne 4 ciasteczka, tym razem jednak połamane na ćwiartki. Wylewamy resztę masy serowej i wyrównujemy wierzch.
  9. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  10. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy sernik przez ok godzinę. Wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej.
  11. Gdy sernik będzie już ostudzony, możemy udekorować go pozostałymi ciastkami oreo tak, jak nam się podoba. Następnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.