Sernik pomarańczowy

Przepis na Sernik pomarańczowy
Czas przygotowania90 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik pomarańczowy to cytrusowa wariacja na temat sernika, która świetnie sprawdzi się na deser lub jako dodatek do kawy. Dzięki ekstraktowi pomarańczowemu oraz sokowi ze świeżo wyciśniętych pomarańczy ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku. Polecamy ozdobić według własnych upodobać i zachwycić nim gości na kolejnych przyjęciu.

Składniki

  • 180 g pokruszonych ciastek ( np. czekoladowych)
  • 45 g roztopionego masła
  • Warstwa serowa:
  • 1 kg sera na sernik
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 ml śmietanki 36%
  • 80 ml świeżo wyciśniętego sok z pomarańczy
  • 6 jajek ( wyjąć wcześniej z lodówki)
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 3/4 szklanki cukru o drobnych kryształkach
  • 1 pomarańcza pocięta na plasterki, do ozdoby
  • wybrane ozdoby: np. gotowe dekoracje czekoladowe, bezy, owoce, listki mięty

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik pomarańczowy

  1. Okrągłą formę wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka pokruszyć i dobrze wymieszać z masłem (lub zblendować ręcznym blenderem).
  3. Ser wymieszać ze śmietaną. Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać do masy serowej. Cały czas mieszając dodać sok ze świeżych owoców oraz aromat, a następnie mąkę. Dobrze połączyć.
  4. Formę wyłożyć pokruszonymi ciastkami. Na nie wylać i wygładzić masę serową.
  5. Piec przez ok 65-75 minut, jeśli forma ma małą średnicę i ciasto jest wysokie wydłużyć czas pieczenia.
  6. Po tym czasie ciasto studzić powoli, uchylając drzwiczki piekarnika. Kiedy będzie już miało temperaturę pokojową można włożyć je do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.