Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sernik snickers
70 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Sernik snickers to wyśmienity, słodki sernik, kojarzący się z tym kultowym batonem, dzięki karmelowo-orzechowym połączeniu smakowym. Efektowny deser świetnie sprawdzi się na wizytę gości.
Spis treści:
Składniki
- Spód:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 8 g cukru wanilinowego
- jajko
- Krem orzechowy:
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, prażonych
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżki masła, stopionego
- Masa serowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg sera twarogowego zmielonego
- 1/2 łyżki soli
- 1 puszka (400 g) gotowej masy kajmakowej
- 7 jajek
- 2 łyżki esencji waniliowej
- Polewa czekoladowa
- 100g masła
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- gotowy sos karmelowy/toffi
Jak zrobić sernik snickers
- Spód: składniki połączyć i zagnieść ciasto, piec w temperaturze 180°C ok15 minut.
- Krem orzechowy: orzechy wrzucić do blendera, dodać cukier i miksować z roztopionym masłem, aż osiągnie konsystencję pasty.
- Masa serowa: zmiksować cukier z serem. Miksując, dodawać warstwę orzechową, sól i 1/3 puszki masy kajmakowej, po jednym jajku na raz, esencję waniliową i budyń. Wymieszać wszystko na gładką masę.
- Pozostała masę kajmakową rozłożyć na spodzie ciasta. Na to wylać masę serową.
- Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Sernik pozostawić w nim jeszcze około pół godziny.
- Polewa: masło roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką.
- Gotową polewę przelać na sernik i oprószyć w ciekawy sposób posiekanymi orzeszkami. Polać sosem toffi/karmelowym.
- Sernik wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze