Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sernik z malinami
125min
średni
02.11.2023
Sernik z malinami to idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości, a herbatnikowy, kruchy spód utrzymuje całą kremową masę w ryzach. Pyszna propozycja deserowa dla każdego łasucha.
Spis treści:
Składniki
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 75 g masła, stopionego
- 600 g pełnotłustego miękkiego sera
- 250g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 średnie jaja
- drobno starta skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 50 g zwykłej mąki
- 200g malin
- cukier puder, do dekoracji
Jak zrobić sernik z malinami
- Rozgrzej piekarnik do 120C i wyłóż 20 cm okrągłą formę papierem do pieczenia.
- Rozkrusz herbatniki w robocie kuchennym lub w folii spożywczej, za pomocą wałka do ciasta. Przełóż do miski z roztopionym masłem i dobrze wymieszaj.
- Usyp z herbatników równomierną warstwę na dnie formy i odłóż do lodówki.
- W osobnej misce zmieszaj mikserem ser z cukrem. Następnie dodaj jogurt i jajka, po jednym na raz. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryn oraz mąkę.
- Dołóż dwie trzecie malin, miażdżąc je bardzo delikatnie, aby zaczęły puszczać sok, a następnie wylej masę na warstwę herbatników i wygładź.
- Piecz przez 45 minut do godziny, następnie wyłącz piekarnik, pozostaw ciasto w środku na kolejną godzinę, po czym odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłódź przez noc. Podawaj z resztą malin i posypką z cukru-pudru.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze