Sernik z malinami

Przepis na Sernik z malinami
Czas przygotowania125min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik z malinami to idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości, a herbatnikowy, kruchy spód utrzymuje całą kremową masę w ryzach. Pyszna propozycja deserowa dla każdego łasucha.

Składniki

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 75 g masła, stopionego
  • 600 g pełnotłustego miękkiego sera
  • 250g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jaja
  • drobno starta skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g zwykłej mąki
  • 200g malin
  • cukier puder, do dekoracji

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z malinami

  1. Rozgrzej piekarnik do 120C i wyłóż 20 cm okrągłą formę papierem do pieczenia.
  2. Rozkrusz herbatniki w robocie kuchennym lub w folii spożywczej, za pomocą wałka do ciasta. Przełóż do miski z roztopionym masłem i dobrze wymieszaj.
  3. Usyp z herbatników równomierną warstwę na dnie formy i odłóż do lodówki.
  4. W osobnej misce zmieszaj mikserem ser z cukrem. Następnie dodaj jogurt i jajka, po jednym na raz. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryn oraz mąkę.
  5. Dołóż dwie trzecie malin, miażdżąc je bardzo delikatnie, aby zaczęły puszczać sok, a następnie wylej masę na warstwę herbatników i wygładź.
  6. Piecz przez 45 minut do godziny, następnie wyłącz piekarnik, pozostaw ciasto w środku na kolejną godzinę, po czym odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłódź przez noc. Podawaj z resztą malin i posypką z cukru-pudru.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.