Sernik z rodzynkami

Przepis na Sernik z rodzynkami
Czas przygotowania85 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z rodzynkami

  1. Rozpuścić masło i ostudzić do letniej temperatury. Wsypać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie, a na jego brzegach rozsypać sól.
  2. Rozrobić drożdże z mlekiem, wlać do wgłębienia i lekko przysypać mąką. Przykryć i pozwolić, aby drożdże wyrastały 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia. Dodać masło, jajko i cukier.
  3. Energicznie wyrabiać ciasto mikserem, aż przestanie się kleić do miski. Ciasto powinno być dość twarde. Przykryć je i odstawić na 1–2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę, formując brzeg wokół ścianki. Odstawić na 20 minut, żeby ciasto znów podrosło.
  5. Bardzo dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę, a potem drobno otrzeć połowę skórki. Jajko do nadzienia rozdzielić na żółtko i białko.
  6. Włożyć twaróg, kremówkę i kwaśną śmietanę, kaszkę mannę, 50g cukru, żółtko, otartą skórkę cytryny i sułtanki do dużej miski i utrzeć na gładką, kremową masę. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać i delikatnie wymieszać z kremem serowym.
  7. Wyłożyć krem serowy na ciasto w formie, wygładzić powierzchnię. Piec około 40 minut, na złotożółto. Gdyby wierzch ciemniał zbyt szybko, należy okryć go papierem do pieczenia.
  8. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut w piekarniku. Wyjąć, przełożyć z formy na drucianą podstawkę i ostudzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.