Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sernik z rodzynkami
85 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 50 g masła
- szczypta soli
- 21 g drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
- 2 jajka
- masło i mąka do przygotowania formy
- 1 cytryna
- 750 g chudego białego sera
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 150 g kwaśnej śmietany
- 50 g kaszki manny
- 200 g cukru i 50 g do nadzienia
- 100 g sułtanek
- 250 g mąki
Jak zrobić sernik z rodzynkami
- Rozpuścić masło i ostudzić do letniej temperatury. Wsypać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie, a na jego brzegach rozsypać sól.
- Rozrobić drożdże z mlekiem, wlać do wgłębienia i lekko przysypać mąką. Przykryć i pozwolić, aby drożdże wyrastały 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia. Dodać masło, jajko i cukier.
- Energicznie wyrabiać ciasto mikserem, aż przestanie się kleić do miski. Ciasto powinno być dość twarde. Przykryć je i odstawić na 1–2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę, formując brzeg wokół ścianki. Odstawić na 20 minut, żeby ciasto znów podrosło.
- Bardzo dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę, a potem drobno otrzeć połowę skórki. Jajko do nadzienia rozdzielić na żółtko i białko.
- Włożyć twaróg, kremówkę i kwaśną śmietanę, kaszkę mannę, 50g cukru, żółtko, otartą skórkę cytryny i sułtanki do dużej miski i utrzeć na gładką, kremową masę. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać i delikatnie wymieszać z kremem serowym.
- Wyłożyć krem serowy na ciasto w formie, wygładzić powierzchnię. Piec około 40 minut, na złotożółto. Gdyby wierzch ciemniał zbyt szybko, należy okryć go papierem do pieczenia.
- Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut w piekarniku. Wyjąć, przełożyć z formy na drucianą podstawkę i ostudzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze