Sernik z rosą

Przepis na Sernik z rosą
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 7 żółtek
  • 125 g (1/2 kostki) margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g (1 i 1/2 szkl.) mąki
  • 225 g (1 szkl.) i 4 łyżki cukru
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru, trzeba dodać do masy tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu budyniu)
  • 3 łyżki oleju
  • 750 ml (3 szkl.) mleka
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 7 białek

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z rosą

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C i przygotować blachę 23x33cm.
  2. Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1,5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
  3. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy o wymiarach 23×33 cm. (Blachę wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia)
  4. Przygotować masę serową: w dużej misce zmiksować zmielony biały ser z budyniami w proszku. Następnie dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, olej oraz mleko.
  5. Na ciasto w blasze wylać masę serową. Masa serowa po wymieszaniu jest bardzo płynna i taka ma być.
  6. Piec ok. 35-40 min w 180°C (bez termoobiegu).
  7. Po upływie około 25 minut pieczenia przygotować pianę z białek: 7 białek ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je i pokryć delikatnie pianą. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec jeszcze dodatkowe 10-15min.
  8. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi się „kożuch”. Odstawić ciasto w blasze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje. Jest pyszne świeże, ale jest też wyśmienite jeśli poleży przez noc w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.