Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Skrzydełka kurczaka na słodko
90 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Skrzydełka kurczaka na słodko to pieczone skrzydełka w marynacie z sosu sojowego z dodatkiem cukru brązowego i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem frytek i sosu BBQ.
Składniki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki dobrze ubitego brązowego cukru
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonego lub startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 700 g skrzydełek kurczaka
Jak zrobić skrzydełka kurczaka na słodko
- W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23×33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
- Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.
- Nagrzać piekarnik do 175°C.
- Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 35 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia.
- Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 40 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze