Skrzydełka kurczaka na słodko

Przepis na Skrzydełka kurczaka na słodko
Czas przygotowania90 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Skrzydełka kurczaka na słodko to pieczone skrzydełka w marynacie z sosu sojowego z dodatkiem cukru brązowego i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem frytek i sosu BBQ.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić skrzydełka kurczaka na słodko

  1. W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23×33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
  2. Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.
  3. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  4. Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 35 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia.
  5. Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 40 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.