Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Skrzydełka teriyaki
30 min
średni
02.11.2023
Skrzydełka teriyaki to przepis na kawałki kurczaka podsmażone i podgotowane wraz z dodatkiem sosu ostrygowego, sojowego, cukru, skrobi kukurydzianej oraz gotowego sosu teriyaki. Takie aromatyczne i pełne smaku mięsko smakuje świetnie samo, jako przekąska lub z dodatkiem np. frytek i świeżych warzyw.
Spis treści:
Składniki
- 8 skrzydełek z kurczaka lub innych kawałków
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej wymieszana z 1 łyżką wody
- sos teriyaki, według uznania
Jak zrobić skrzydełka teriyaki
- Wymieszać sos ostrygowy z ciemnym sosem sojowym, cukrem, olejem i skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie.
- Dodać do tego skrzydełka, wymieszać aby się dobrze pokryły marynatą i odstawić na 20 minut.
- Na dużym ogniu ustawić teflonową patelnię. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, aż się równomiernie przyrumieni.
- Dodać tyle wody, żeby sięgała do 2/3 wysokości skrzydełek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut.
- Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać sos teriyaki według uznania, wymieszać. Opcjonalnie można wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze