Skrzydełka teriyaki

Przepis na Skrzydełka teriyaki
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Skrzydełka teriyaki to przepis na kawałki kurczaka podsmażone i podgotowane wraz z dodatkiem sosu ostrygowego, sojowego, cukru, skrobi kukurydzianej oraz gotowego sosu teriyaki. Takie aromatyczne i pełne smaku mięsko smakuje świetnie samo, jako przekąska lub z dodatkiem np. frytek i świeżych warzyw.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić skrzydełka teriyaki

  1. Wymieszać sos ostrygowy z ciemnym sosem sojowym, cukrem, olejem i skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie.
  2. Dodać do tego skrzydełka, wymieszać aby się dobrze pokryły marynatą i odstawić na 20 minut.
  3. Na dużym ogniu ustawić teflonową patelnię. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, aż się równomiernie przyrumieni.
  4. Dodać tyle wody, żeby sięgała do 2/3 wysokości skrzydełek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut.
  5. Zdjąć patelnię z kuchenki i dodać sos teriyaki według uznania, wymieszać. Opcjonalnie można wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.