Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Skrzydełka z grilla w stylu tandoori
50 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Skrzydełka z grilla w stylu tandoori to grillowane skrzydełka w marynacie z aromatycznych przypraw i jogurtu naturalnego. Chrupiące, smakowite skrzydełka to świetne mięso na letniego grilla. Polecamy podawać w towarzystwie ryżu, chlebka naan i sałatek ze świeżych warzyw.
Składniki
- 10 skrzydełek z kurczaka
- Marynata:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 płaska łyżeczka pasty imbirowej
Jak zrobić skrzydełka z grilla w stylu tandoori
- Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do miski (nie metalowej)
- W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę a następnie polać nią skrzydełka i dokładnie wetrzeć w nie marynatę palcami.
- Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki, raz odwracając skrzydełka w międzyczasie.
- Przed pieczeniem zetrzeć ze skrzydełek nadmiar marynaty.
- Piec na grillu na niedużym ogniu, a na koniec można zwiększyć płomień, aby były chrupiące. W zależności od wielkości skrzydełek może to zająć w sumie do 40 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze