Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Śledzie w sosie musztardowym
średni
02.11.2023
Śledzie w sosie musztardowym, to przepyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie – nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie.
Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym?
Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej, ich przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie a la matjas. Śledzie kroimy na pół lub mniejsze kawałki, a następnie zalewamy lub mieszamy z sosem musztardowym. Później wystarczy już tylko wstawić śledzie na kilka godzin do lodówki, aby smak ładnie przeszły.
Składniki
- 600 g śledzi z zalewy octowej
- 100 g musztardy francuskiej
- 50 g musztardy sarepskiej
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- koperek do ozdoby
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie odsączamy z zalewy i suszymy na papierowym ręczniku. Następie kroimy je na pół lub w paseczki i układamy na półmisku lub w miseczkach.
- Rada: Można również użyć śledzi a la matjas, ale wówczas należy je wcześniej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin.
- Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem, przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kurkumę i śmietanę, mieszamy składniki. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Śledzie polewamy gotowym sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Rada: Śledzie można również wymieszać z sosem, ale wówczas najlepiej pokroić je na mniejsze kawałeczki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze