Przepis na śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami - przepis

Śledź z rodzynkami i cebulką w sosie pomidorowym na pewno posmakuje gościom i rodzinie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak przyjemnie zaskakuje. Dobrze doprawione, ciekawie podane śledzie mogą być hitem każdego spotkania.

Pamiętajcie tylko, aby śledzie przygotować dzień wcześniej. Powinny postać w słoju 24 godziny, aby smaki ładnie się przegryzły. Możecie je przygotować w sposób tradycyjny – pokroić w mniejsze kawałki lub tak jak ja zwinąć.

Przepis na śledzie z rodzynkami

Składniki

14 filetów śledziowych, najlepiej matjasów

5-6 cebul

4 łyżki cukru pudru lub miód do smaku

2/3 szklanki rodzynek sułtańskich

5 łyżek koncentratu pomidorowego

szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

5 kulek ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

szczypta cynamonu (można pominąć, ale polecam dodać)

1 łyżeczka majeranku

0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach

około 300 ml oleju do zalania śledzi

Jak zrobić Śledzie z rodzynkami

1

Śledzie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. W przypadku śledzi solonych należy moczyć je minimum przez 2 godziny, w trakcie wymieniając 1-2 razy wodę. Ja używam całych śledzi lub kroję na pół, aby później ładnie je podać. Jeśli wolicie możecie śledzie pokroić na mniejsze kawałki.

2

Cebule obieramy, kroimy i szklimy na oleju posypana solą. Powinna być miękka (nie może się przypalić).

3

Dodajemy cynamon majeranek, cukier, koncentrat i sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

4

Rodzynki dodajemy do cebuli, mieszamy i zostawiam do wystudzenia.

5

Do naczynia szklanego z przykrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli z rodzynkami, śledzie – zawinięte lub pokrojone na mniejsze kawałki, znów cebulę z rodzynkami.

6

Zalewamy olejem, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zostawiamy tak na 24 godziny, aby smaki ładnie przeszły.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X