Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Śledzie z rodzynkami
średni
02.11.2023
Śledź z rodzynkami i cebulką w sosie pomidorowym na pewno posmakuje gościom i rodzinie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak przyjemnie zaskakuje. Dobrze doprawione, ciekawie podane śledzie mogą być hitem każdego spotkania.
Pamiętajcie tylko, aby śledzie przygotować dzień wcześniej. Powinny postać w słoju 24 godziny, aby smaki ładnie się przegryzły. Możecie je przygotować w sposób tradycyjny – pokroić w mniejsze kawałki lub tak jak ja zwinąć.
Składniki
- 14 filetów śledziowych, najlepiej matjasów
- 5-6 cebul
- 4 łyżki cukru pudru lub miód do smaku
- 2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- szczypta cynamonu (można pominąć, ale polecam dodać)
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- około 300 ml oleju do zalania śledzi
Jak zrobić śledzie z rodzynkami
- Śledzie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. W przypadku śledzi solonych należy moczyć je minimum przez 2 godziny, w trakcie wymieniając 1-2 razy wodę. Ja używam całych śledzi lub kroję na pół, aby później ładnie je podać. Jeśli wolicie możecie śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebule obieramy, kroimy i szklimy na oleju posypana solą. Powinna być miękka (nie może się przypalić).
- Dodajemy cynamon majeranek, cukier, koncentrat i sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
- Rodzynki dodajemy do cebuli, mieszamy i zostawiam do wystudzenia.
- Do naczynia szklanego z przykrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli z rodzynkami, śledzie – zawinięte lub pokrojone na mniejsze kawałki, znów cebulę z rodzynkami.
- Zalewamy olejem, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zostawiamy tak na 24 godziny, aby smaki ładnie przeszły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze