Śledzie z rodzynkami

Przepis na Śledzie z rodzynkami
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Śledź z rodzynkami i cebulką w sosie pomidorowym na pewno posmakuje gościom i rodzinie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak przyjemnie zaskakuje. Dobrze doprawione, ciekawie podane śledzie mogą być hitem każdego spotkania.

Pamiętajcie tylko, aby śledzie przygotować dzień wcześniej. Powinny postać w słoju 24 godziny, aby smaki ładnie się przegryzły. Możecie je przygotować w sposób tradycyjny – pokroić w mniejsze kawałki lub tak jak ja zwinąć.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić śledzie z rodzynkami

  1. Śledzie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. W przypadku śledzi solonych należy moczyć je minimum przez 2 godziny, w trakcie wymieniając 1-2 razy wodę. Ja używam całych śledzi lub kroję na pół, aby później ładnie je podać. Jeśli wolicie możecie śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebule obieramy, kroimy i szklimy na oleju posypana solą. Powinna być miękka (nie może się przypalić).
  3. Dodajemy cynamon majeranek, cukier, koncentrat i sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Rodzynki dodajemy do cebuli, mieszamy i zostawiam do wystudzenia.
  5. Do naczynia szklanego z przykrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli z rodzynkami, śledzie – zawinięte lub pokrojone na mniejsze kawałki, znów cebulę z rodzynkami.
  6. Zalewamy olejem, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zostawiamy tak na 24 godziny, aby smaki ładnie przeszły.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.