
Śledzie z rodzynkami - przepis
Śledź z rodzynkami i cebulką w sosie pomidorowym na pewno posmakuje gościom i rodzinie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak przyjemnie zaskakuje. Dobrze doprawione, ciekawie podane śledzie mogą być hitem każdego spotkania.
Pamiętajcie tylko, aby śledzie przygotować dzień wcześniej. Powinny postać w słoju 24 godziny, aby smaki ładnie się przegryzły. Możecie je przygotować w sposób tradycyjny – pokroić w mniejsze kawałki lub tak jak ja zwinąć.

Składniki
14 filetów śledziowych, najlepiej matjasów
5-6 cebul
4 łyżki cukru pudru lub miód do smaku
2/3 szklanki rodzynek sułtańskich
5 łyżek koncentratu pomidorowego
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
5 kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
szczypta cynamonu (można pominąć, ale polecam dodać)
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach
około 300 ml oleju do zalania śledzi
Jak zrobić Śledzie z rodzynkami
1
Śledzie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. W przypadku śledzi solonych należy moczyć je minimum przez 2 godziny, w trakcie wymieniając 1-2 razy wodę. Ja używam całych śledzi lub kroję na pół, aby później ładnie je podać. Jeśli wolicie możecie śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2
Cebule obieramy, kroimy i szklimy na oleju posypana solą. Powinna być miękka (nie może się przypalić).
3
Dodajemy cynamon majeranek, cukier, koncentrat i sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
4
Rodzynki dodajemy do cebuli, mieszamy i zostawiam do wystudzenia.
5
Do naczynia szklanego z przykrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli z rodzynkami, śledzie – zawinięte lub pokrojone na mniejsze kawałki, znów cebulę z rodzynkami.
6
Zalewamy olejem, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zostawiamy tak na 24 godziny, aby smaki ładnie przeszły.
Tags:
Słodkie okruszki - piecz i gotuj z sercem