Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Słodkie precle z rumem
55 min
średni
02.11.2023
Słodkie precle z rumem to precle w wersji na słodko, z polewą przyrządzoną z cukru pudru i rumu, posypane odrobiną cynamonu. Polecamy jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 250 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 jajka, roztrzepane
- Polewa:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- szczypta cynamonu
Jak zrobić słodkie precle z rumem
- Przesiać mąkę do miski, wmieszać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W środku zrobić wgłębienie i wbić do niego jajka.
- Dodać masło i wyrobić całość na gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i chłodzić przez 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Uformować z ciasta długi wałek, pokroić go na plastry szerokości 1 cm, a każdy plaster formować w wałeczek grubości ołówka. Zawijać z tych wałeczków precelki i układać na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut.
- Wyłożyć z piekarnika, wymieszać cukier puder z rumem i posmarować tym precle. Posypać cynamonem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze