Smalec wegetariański

Przepis na Smalec wegetariański
Czas przygotowania30 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Smalec wegetariański stworzony na bazie oleju kokosowego, oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek, z dodatkiem mnóstwa aromatycznych, intensywnych w smaku przypraw to świetna alternatywa dla klasycznego smalcu. Dobrze sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i rozsmarowania na pieczywie czy krakersach.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić smalec wegetariański

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z pestek winogron. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uzyska delikatny złoty kolor.
  2. Kroimy jabłko w drobną kostkę lub blendujemy, dodajemy na patelnię i smażymy około jednej minuty.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy kolejną minutę.
  4. Dodajemy pozostałe dwa rodzaje oleju i mieszamy.
  5. Po roztopieniu się oleju kokosowego całość przelewamy do słoika i wkładamy do lodówki.
  6. Po 2–3 godzinach smalec uzyskuje stałą konsystencję.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.