Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Smalec wegetariański
30 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Smalec wegetariański stworzony na bazie oleju kokosowego, oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek, z dodatkiem mnóstwa aromatycznych, intensywnych w smaku przypraw to świetna alternatywa dla klasycznego smalcu. Dobrze sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i rozsmarowania na pieczywie czy krakersach.
Składniki
- ¼ szklanki oleju z pestek winogron
- 80 g cebuli czerwonej (1średnia)
- 200 g (1 duże) jabłko
- 80 g (2 ząbki) czosnku
- 3 kulki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 3 łyżki majeranku
- ¼ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml oleju kokosowego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
Jak zrobić smalec wegetariański
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z pestek winogron. Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uzyska delikatny złoty kolor.
- Kroimy jabłko w drobną kostkę lub blendujemy, dodajemy na patelnię i smażymy około jednej minuty.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy kolejną minutę.
- Dodajemy pozostałe dwa rodzaje oleju i mieszamy.
- Po roztopieniu się oleju kokosowego całość przelewamy do słoika i wkładamy do lodówki.
- Po 2–3 godzinach smalec uzyskuje stałą konsystencję.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze