Smażone chińskie pierożki z krabem

Przepis na Smażone chińskie pierożki z krabem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Smażone chińskie pierożki z krabem to wontony smażone na głębokim tłuszczu z farszem śmietankowo-krabowym, które zasmakują każdego wielbicielowi kuchni orientalnej. Polecamy podawać z sosem sojowym lub sweet chili.

Składniki

  • 400 g gotowego ciasta na małe wontony
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 450 g rozdrobnionego mięsa kraba
  • 1 litr oleju do smażenia

Promocje na składniki

Jak zrobić smażone chińskie pierożki z krabem

  1. Rozgrzać olej w dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy do 180°C.
  2. W małej misce wymieszać serek z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i mięsem kraba.
  3. Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć pół łyżeczki lub łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć ciasto ponad farszem (w trójkąt lub półksiężyc, zależnie od kształtu zakupionego ciasta) i skleić brzegi lekko je zwilżając wodą.
  4. Przygotowane do smażenia wontony trzymać pod lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem.
  5. Wkładać po 3 lub 4 wontony do gorącego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.