Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Smażone chińskie pierożki z krabem
30 min
średni
02.11.2023
Smażone chińskie pierożki z krabem to wontony smażone na głębokim tłuszczu z farszem śmietankowo-krabowym, które zasmakują każdego wielbicielowi kuchni orientalnej. Polecamy podawać z sosem sojowym lub sweet chili.
Składniki
- 400 g gotowego ciasta na małe wontony
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 450 g rozdrobnionego mięsa kraba
- 1 litr oleju do smażenia
Jak zrobić smażone chińskie pierożki z krabem
- Rozgrzać olej w dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy do 180°C.
- W małej misce wymieszać serek z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i mięsem kraba.
- Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć pół łyżeczki lub łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć ciasto ponad farszem (w trójkąt lub półksiężyc, zależnie od kształtu zakupionego ciasta) i skleić brzegi lekko je zwilżając wodą.
- Przygotowane do smażenia wontony trzymać pod lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem.
- Wkładać po 3 lub 4 wontony do gorącego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze