Smażony karp wigilijny

Przepis na Smażony karp wigilijny
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Przepis kulinarny na karpia to podstawowy przepis wigilijny każdego polskiego domu. Karp smażony to tradycyjne danie, obecne na każdym stole w wigilijny wieczór. Nasza propozycja to przepis na smażonego karpia w panierce, który usatysfakcjonuje każde podniebienie podczas tej świątecznej kolacji.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić smażony karp wigilijny

  1. Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
  2. W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
  3. Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.