Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Smażony karp wigilijny
100 min
średni
02.11.2023
Przepis kulinarny na karpia to podstawowy przepis wigilijny każdego polskiego domu. Karp smażony to tradycyjne danie, obecne na każdym stole w wigilijny wieczór. Nasza propozycja to przepis na smażonego karpia w panierce, który usatysfakcjonuje każde podniebienie podczas tej świątecznej kolacji.
Składniki
- 4 filety lub dzwonki z karpia
- 1 cytryna , wyciśnięta
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić smażony karp wigilijny
- Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
- W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
- Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze