Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

Przepis na Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane to świetny pomysł na deser lub przekąskę. Pączki polecamy podawać posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub z dodatkiem konfitury czy marmolady.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

  1. Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, zachowując około 120 ml, ziemniaki krótko odparować i dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Wodę, w której gotowaliśmy ziemniaki, ostudzić w misce do około 40-50°C. Rozpuścić w niej drożdże.
  3. Wymieszać ziemniaki, ciepłe mleko, olej, cukier, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Uformować z niego kulę. Wysmarować miskę olejem.
  4. Obtoczyć ciasto w misce, by pokryło się tłuszczem. Zostawić pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło i podwoiło objętość.
  5. Wygnieść ciasto i odstawić, żeby dalej rosło, na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkować je na placek o grubości ½ cm na poprószonym mąką blacie.
  6. Wycinać kółka o średnicy około 8 cm, a w środku każdego z nich wycinać jeszcze mały okrągły otwór. Rozgrzać we frytownicy sporo tłuszczu do temperatury 170°C. Smażyć w nim pączki porcjami, aż przyrumienią się z obu stron.
  7. Wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odciekły z tłuszczu. Cukier puder może zmieszać z wodą, by powstał ciekły lukier. Polukrować pączki i podawać.
  8. Można też posypać samym cukrem pudrem lub jeść bez dodatków.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.