Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane
120 min
średni
02.11.2023
Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane to świetny pomysł na deser lub przekąskę. Pączki polecamy podawać posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub z dodatkiem konfitury czy marmolady.
Składniki
- 500 g mączystych ziemniaków
- 14 g suszonych drożdży
- 320 ml ciepłego mleka (40-50°C)
- 120 ml oleju słonecznikowego plus nieco do posmarowania miski
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
- tłuszcz do smażenia
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Jak zrobić soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane
- Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, zachowując około 120 ml, ziemniaki krótko odparować i dokładnie rozgnieść widelcem.
- Wodę, w której gotowaliśmy ziemniaki, ostudzić w misce do około 40-50°C. Rozpuścić w niej drożdże.
- Wymieszać ziemniaki, ciepłe mleko, olej, cukier, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Uformować z niego kulę. Wysmarować miskę olejem.
- Obtoczyć ciasto w misce, by pokryło się tłuszczem. Zostawić pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło i podwoiło objętość.
- Wygnieść ciasto i odstawić, żeby dalej rosło, na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkować je na placek o grubości ½ cm na poprószonym mąką blacie.
- Wycinać kółka o średnicy około 8 cm, a w środku każdego z nich wycinać jeszcze mały okrągły otwór. Rozgrzać we frytownicy sporo tłuszczu do temperatury 170°C. Smażyć w nim pączki porcjami, aż przyrumienią się z obu stron.
- Wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odciekły z tłuszczu. Cukier puder może zmieszać z wodą, by powstał ciekły lukier. Polukrować pączki i podawać.
- Można też posypać samym cukrem pudrem lub jeść bez dodatków.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze