Sos aioli

Przepis na Sos aioli
Czas przygotowania10min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sos aioli to z pochodzenia prowansalski sos, pasujący do drobiu, wołowiny, jagnięciny, do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza i nie tylko. Aioli to sos o naprawdę wielu zastosowaniach, dlatego warto go wypróbować.

 

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sos aioli

  1. W małej misce zalej szafran 1 łyżką wrzącej wody i odłóż na bok.
  2. Włóż czosnek, żółtka i musztardę do robota kuchennego lub blendera. Zblenduj na pastę.
  3. Następnie powoli wlewaj oliwę z oliwek, mieszając, a później ponownie blendując.
  4. Gdy wszystko się połączy, dodaj szafran i sok z cytryny, a następnie dopraw do smaku.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.