Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sos aioli
10min
średni
02.11.2023
Sos aioli to z pochodzenia prowansalski sos, pasujący do drobiu, wołowiny, jagnięciny, do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza i nie tylko. Aioli to sos o naprawdę wielu zastosowaniach, dlatego warto go wypróbować.
Spis treści:
Składniki
- mała szczypta szafranu
- 3 ząbki czosnku, pokruszone
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 300 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić sos aioli
- W małej misce zalej szafran 1 łyżką wrzącej wody i odłóż na bok.
- Włóż czosnek, żółtka i musztardę do robota kuchennego lub blendera. Zblenduj na pastę.
- Następnie powoli wlewaj oliwę z oliwek, mieszając, a później ponownie blendując.
- Gdy wszystko się połączy, dodaj szafran i sok z cytryny, a następnie dopraw do smaku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze