Sos beszamel

Przepis na Sos beszamel
Czas przygotowania10 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sos beszamel to jeden z podstawowych białych sosów, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ten francuski sos przyrządzany jest z mąki, mleka i masła. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sos beszamel

  1. Rozpuścić masło na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zdjąć rondel z ognia, dodać mąkę i starannie wymieszać.
  2. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając.
  3. Postawić rondel na ogniu i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
  4. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.