Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Sos musztardowo miodowy z preclowym kurczakiem
40min
średni
02.11.2023
Kurczak pieczony w panierce z preclowych okruszków w sosie musztardowo-miodowym to nasza alternatywna wersja klasycznego pieczonego kurczaka. Sos musztardowo-miodowy stanowi świetny dodatek, który idealnie komponuje się ze smakiem mięsa. Polecamy.
Składniki
- 100g solonych precli
- 3-4 piersi z kurczaka
- odrobina mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml musztardy francuskiej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- ryż/ziemniaki/warzywa – aby uzupełnić potrawę
Jak zrobić sos musztardowo miodowy z preclowym kurczakiem
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200C.
- Zmiażdż precle w maszynce lub rozkrusz wkładając je do plastikowej foliówki, za pomocą wałka do ciasta. Przesyp rozkruszone precle na talerz.
- Przypraw kurczaka, obtocz w mące, zanurz w jajku, a następnie ponownie obtocz – tym razem w okruchach z precla. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i piecz przez 35 minut, aż kurczak będzie chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.
- W małej misce wymieszaj musztardę, miód i ocet. Podawaj kurczaka z sosem i ziemniakami/ryżem/warzywami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze