Souvlaki z baraniny

Przepis na Souvlaki z baraniny
Czas przygotowania50 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Souvlaki z baraniny to potrawa tradycyjnej kuchni greckiej, która znana jest na całym świecie. Grillowane kawałki mięsa z chlebkiem pita i sosem jogurtowym stanowią świetny zestaw obiadowy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić souvlaki z baraniny

  1. Włożyć mięso do dużej miski. Dodać 1/2 szklanki oliwy, czerwone wino, łyżeczkę soli, pieprz, oregano, miętę i czosnek. Dobrze wymieszać, by sos osiadł na mięsie. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na nocy.
  2. Nagrzać grill, a ruszt lekko posmarować oliwą. W międzyczasie w małej miseczce przygotować sos: wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem i odstawić.
  3. Ponabijać mięso na szpikulce. Grillować 10 minut, obracając raz. Lekko skropić chlebki pita oliwą i położyć na grillu na około 1 minutę, by się trochę nagrzały.
  4. Podawać mięso w przekrojonych chlebkach pita razem z plasterkami czerwonej cebuli i pomidorów, polane sosem jogurtowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.