Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Souvlaki z baraniny
50 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Souvlaki z baraniny to potrawa tradycyjnej kuchni greckiej, która znana jest na całym świecie. Grillowane kawałki mięsa z chlebkiem pita i sosem jogurtowym stanowią świetny zestaw obiadowy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Spis treści:
Składniki
- 900 g baraniny pokrojonej w 2-3 cm kostki
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 235 ml (1 szklanka) czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka pokruszonej suszonej mięty
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- Sos jogurtowy:
950 ml (4 szklanki) jogurtu naturalnego
1 ogórek starty na tarce
4 ząbki czosnku, zgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego koperku - chlebek pita, łyżka oliwy z oliwek, czerwona cebula i pomidor do podania
Jak zrobić souvlaki z baraniny
- Włożyć mięso do dużej miski. Dodać 1/2 szklanki oliwy, czerwone wino, łyżeczkę soli, pieprz, oregano, miętę i czosnek. Dobrze wymieszać, by sos osiadł na mięsie. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny lub na nocy.
- Nagrzać grill, a ruszt lekko posmarować oliwą. W międzyczasie w małej miseczce przygotować sos: wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem i odstawić.
- Ponabijać mięso na szpikulce. Grillować 10 minut, obracając raz. Lekko skropić chlebki pita oliwą i położyć na grillu na około 1 minutę, by się trochę nagrzały.
- Podawać mięso w przekrojonych chlebkach pita razem z plasterkami czerwonej cebuli i pomidorów, polane sosem jogurtowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze