Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
60 min
średni
02.11.2023
Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym to obiad, który zaspokoi nawet największy głód. Dobrze doprawiony, aromatyczny stek wysmażony według własnych preferencji z ciekawą odsłoną purée ziemniaczanego – z dodatkiem pora, to propozycja na wykwintny i sycący obiad.
Składniki
- 2 łyżki mieszanego lub czarnego pieprzu ziarnistego, grubo zmiażdżonego
- 4 steki z polędwicy wołowej o grubości 2,5 cm, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek, do przybrania
- Purée ziemniaczano-porowe:
- 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g młodych porów, drobno posiekanych
- 120 ml chudego mleka
- 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
- 25 g masła
- sól i pieprz
Jak zrobić stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
- Ugotować ziemniaki na purée. Włożyć je do rondla i zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się 5 cm powyżej ziemniaków.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
- Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz i obtoczyć w nich starannie steki z obu stron. Odstawić.
- Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wrzucić pory i smażyć 3–5 minut, cały czas mieszając, aż będą miękkie.
- Przełożyć na talerz wyłożony podwójną warstwą ręczników kuchennych, by je odsączyć. Mocno rozgrzać mleko w małym rondlu.
- Odlać ziemniaki, kiedy będą miękkie. Wlać do rondla z ziemniakami gorące mleko i utłuc gładkie purée.
- Dodać pory, musztardę i masło, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i ustawić w cieple pod przykryciem.
- Mocno rozgrzać rowkowaną patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować ją oliwą i zmniejszyć nieco ogień.
- Wrzucić steki na patelnię i smażyć po 3 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3½ minuty, by były półkrwiste, po 4 minuty – średnio wypieczone, a po 5 minut, dobrze wypieczone.
- Nałożyć porcję purée i stek na każdy podgrzany talerz. Skropić stek sosem z patelni, posypać natką pietruszki lub szczypiorku i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze