Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Stir fry z kurczaka i brokuła
30 min
średni
02.11.2023
Stir fry z kurczaka i brokuła to smakowita propozycja drugiego dania. Grillowane mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie z sosu sojowego, sosu hoisin, sherry, miodu i oleju sezamowego, w połączeniu z papryką, pieczarkami i brokułem smakuje wyśmienicie. Polecamy podawać z makaronem sojowym, ryżowym lub ryżem.
Składniki
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki sherry lub białego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 300 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie paseczki
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
- 100 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
Jak zrobić stir fry z kurczaka i brokuła
- Rozgrzać grill do wysokiej temperatury (może być opcja grill w piekarniku). Wymieszać sos hoisin z sherry lub octem, sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym.
- Ułożyć pokrojone w kostkę mięso w jednej warstwie na tacce aluminiowej i posmarować ⅔ sosu. Piec przez 3–4 minuty, zamieszać raz po raz.
- W międzyczasie rozgrzać olej w woku lub na dużej teflonowej patelni o grubym dnie. Wrzucić brokuły i posiekaną cebulę i smażyć chwilę, cały czas energicznie mieszając. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok 4 minuty, następnie dodać paprykę i smażyć kolejną minutę.
- Wymieszać pozostały sos z 4 łyżkami wody i wlać do woka. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie składniki gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze