Stir fry z kurczaka i brokuła

Przepis na Stir fry z kurczaka i brokuła
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Stir fry z kurczaka i brokuła to smakowita propozycja drugiego dania. Grillowane mięso z kurczaka w aromatycznej marynacie z sosu sojowego, sosu hoisin, sherry, miodu i oleju sezamowego, w połączeniu z papryką, pieczarkami i brokułem smakuje wyśmienicie. Polecamy podawać z makaronem sojowym, ryżowym lub ryżem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić stir fry z kurczaka i brokuła

  1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury (może być opcja grill w piekarniku). Wymieszać sos hoisin z sherry lub octem, sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym.
  2. Ułożyć pokrojone w kostkę mięso w jednej warstwie na tacce aluminiowej i posmarować ⅔ sosu. Piec przez 3–4 minuty, zamieszać raz po raz.
  3. W międzyczasie rozgrzać olej w woku lub na dużej teflonowej patelni o grubym dnie. Wrzucić brokuły i posiekaną cebulę i smażyć chwilę, cały czas energicznie mieszając. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok 4 minuty, następnie dodać paprykę i smażyć kolejną minutę.
  4. Wymieszać pozostały sos z 4 łyżkami wody i wlać do woka. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie składniki gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.