Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Strudel wiśniowy z migdałami
60 min
średni
02.11.2023
Strudel wiśniowy z migdałami to przepyszne zawijane ciasto deserowe z nadzieniem migdałowo-wiśniowym, przygotowane z ciasta filo lub francuskiego. Polecamy przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.
Składniki
- 3 płaty (o wymiarach 30×50 cm) ciasta filo lub francuskiego
- 30 g stopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- Nadzienie:
- 30 g bułki tartej
- 60 g mielonych migdałów
- 50 g brązowego cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 700 g wiśni, wydrylowanych
Jak zrobić strudel wiśniowy z migdałami
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać bułkę tartą z migdałami, cukrem i skórką pomarańczy. Dodać wiśnie i wymieszać.
- Rozłożyć płat ciasta filo na ścierce kuchennej i cienko posmarować masłem. Położyć na nim drugi i trzeci płat, za każdym razem cienko smarując masłem.
- Nałożyć równomiernie nadzienie na wierzch ciasta, pozostawiając wolne 2,5 cm wzdłuż brzegu. Zawinąć do środka krótsze brzegi ciasta, by nadzienie nie wypłynęło.
- Zwinąć ciasto w roladę od dłuższego boku, pomagając sobie leżącą pod spodem ścierką. Położyć na blasze tak, żeby koniec zrolowanego płata znalazł się pod spodem.
- Posmarować wierzch resztą masła.
- Piec przez 20 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Posypać ciepłe ciasto obficie cukrem pudrem i podawać.
- Można dodać niezbyt mocno ubitą śmietanę lub ubity na krem jogurt grecki, zależnie od upodobań.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze