Strudel wiśniowy z migdałami

Przepis na Strudel wiśniowy z migdałami
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Strudel wiśniowy z migdałami to przepyszne zawijane ciasto deserowe z nadzieniem migdałowo-wiśniowym, przygotowane z ciasta filo lub francuskiego. Polecamy przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić strudel wiśniowy z migdałami

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać bułkę tartą z migdałami, cukrem i skórką pomarańczy. Dodać wiśnie i wymieszać.
  2. Rozłożyć płat ciasta filo na ścierce kuchennej i cienko posmarować masłem. Położyć na nim drugi i trzeci płat, za każdym razem cienko smarując masłem.
  3. Nałożyć równomiernie nadzienie na wierzch ciasta, pozostawiając wolne 2,5 cm wzdłuż brzegu. Zawinąć do środka krótsze brzegi ciasta, by nadzienie nie wypłynęło.
  4. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższego boku, pomagając sobie leżącą pod spodem ścierką. Położyć na blasze tak, żeby koniec zrolowanego płata znalazł się pod spodem.
  5. Posmarować wierzch resztą masła.
  6. Piec przez 20 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Posypać ciepłe ciasto obficie cukrem pudrem i podawać.
  7. Można dodać niezbyt mocno ubitą śmietanę lub ubity na krem jogurt grecki, zależnie od upodobań.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.